Gå til hovedinnhold

Hepatitt C smitte

Hvordan å oppdage og behandle betent viral hepatitt C


Hepatitt C er populært kalt "smittsom hepatitt," fordi hos noen pasienter er det en gulfarging av hud. Som HCV kommer inn i kroppen, sakte men sikkert ødelegger leveren.

Husk! Dette fører ofte inkludere til skrumplever og leverkreft. For å unngå dette resultatet, må man for å unngå en situasjon hvor det er vanligvis en infeksjon, samt periodisk undersøke blod til tidlig påvise nærvær av viruset.

Hvordan kan jeg bli smittet med HCV?

Husk! Lever under ett tak med pasienter med hepatitt C ikke utgjør en trussel. Du kan ikke bli smittet, f.eks. når du kysser, bruker toalettet, eller den samme bestikk.

HCV infeksjon oppstår gjennom kontakt med blodet av den syke. Dette kan være f.eks.:
  • laget av kanylen, som har blitt infisert med virus;
  • behandling hos tannlegen, som brukte dårlige steriliserte verktøy;
  • lage en tatovering, piercing studio hvor hygiene ikke blir respektert;
  • manikyr, pedikyr på toalettet, som bruker nieodkażonych verktøy;
  • dra gjensidig nytte av buttresses hygiene, for eksempel barbermaskiner, sakser, clippers.;
  • sprøytebruk er den samme nål;
  • gjort transfusjon før 1992, for da blodet ble ikke testet for tilstedeværelse av HCV.
Husk! Folk flest ikke vet om sykdommen, fordi det første, skal svært få blod undersøke denne vinkelen, noe som resulterer i infeksjon er oftest oppdaget ved en tilfeldighet (f.eks. hvis du trenger å gjøre testing før elektiv kirurgi). Dernest, hepatitt C i mange år (20-30), kan fortsette uten å gi noen symptomer, så ikke heve vår angst.
I mellomtiden viruset lever i leveren og systematisk ødelegge cellene, og dessuten er til stede i blod, slik at det er en potensiell kilde for infeksjon av andre.

Husk! Bare kommer i kontakt med blodet til å bli infisert med viruset. 

Symptomene på viral hepatitt C

Det er få i antall, og er ikke bestemt, og er også følt av de få smittet, fordi hepatitt C kalles "silent killer". Varselsignalet kan være bl.a. på høyre side rundt ribbeina verke, tap av matlyst, kvalme, oppkast, diaré. Bare om lag halvparten av infiserte kommer til gulfarging av hud og det hvite i øynene.

Husk! I 80% av tilfellene sykdommen går inn i en kronisk fase som fører til skrumplever og ofte, for leverkreft (pasienter 20 ganger økt risiko for å utvikle denne kreft).

Forstørret leveren vev blir fibrøse, tøff og ikke oppfyller deres fysiologiske funksjon, men den gir like mange som 17 viktig for våre livsfunksjoner.

Hvordan oppdage HCV-infeksjon?


Du må bare undersøke en blodprøve for tilstedeværelse av anti-HCV. Profylaktisk verdt det hvert 2. år. Men hvis du føler at du var i en risikabel situasjon - etter 6 uker bør det også bli utforsket, siden omtrent den tiden kroppen trenger for å produsere disse antistoffene.

Behandling av hepatitt C

Hvis mistanke om HCV-infeksjon er bekreftet, da legen behandle pasienten for å kvalifisere seg. Den vanligste er gitt to legemidler - interferon og ribavirin. Behandlingen varer i nesten et år, og omtrent halvparten av tilfellene det er effektivt.

Mer nylig brukt en tredje antiviral medikament som effektivt hemmer spredning av HCV. Kombinasjonen av disse tre formuleringer gi permanent kur i 80% av pasientene.

Husk! Uheldigvis er ikke alle pasienter som er egnet for denne behandlingen. Avgjørelsen om hvem som kan bruke det individuelt gjort av en lege spesialist.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Lett fordøyelig mat

Diett lett å fordøye
Denne dietten er oftest brukt i sykdommer i fordøyelsessystemet, men spiller en viktig rolle også i forebygging av en rekke sykdommer. Lett fordøyelig diett er en enkel modifikasjon av den grunnleggende ernæring. Det er lett fordøyelig, med mindre det er en ekstra indikasjon kosthold bør gi oss den samme totale mengden energi og næringsstoffer som det er i riktig ernæring av friske mennesker.