Gå til hovedinnhold

Transfett

Skadelige transfett


Godterier og bakverk ofte lagt kalles. konfekt fett. Det virkelig transfettsyrer, eller trans-fettsyrer, som er dannet i herdeprosessen av vegetabilske oljer ved hydrogenering (tilsetning av hydrogen under trykk). Det er også nødvendig med tilstedeværelsen av et stoff som akselererer reaksjonen, og det er en nikkelkatalysator.


Husk! Disse fettsyrene er billig, lett å lagre, ha et fint utseende og farge, og derfor gjerne brukes i næringsmiddelindustrien. Transfett er også funnet i harde margariner, som vi bruker til matlaging hjemme.


Transfett forekommer også naturlig. Er et resultat av omdannelse av umettede fettsyrer av bakterier i fordøyelsessystemet til drøvtyggere (f.eks. kyr eller sauer). De får inn i fettvevet, melk og kjøtt, slik at du kan finne dem i matprodukter basert på disse ingrediensene.

Trans fett skader hjertet


Husk! Leger anbefaler å unngå transfett på grunn av bevis for sine skadelige effekter på helse. Eksisterende forhold mellom inntak av en betydelig økning i risikoen for hjertesykdom.

Flere transfett enn mettet fett (inkludert deres kilder er biff, lam, svin, smult, smør, fløte, helmelk, ost som er høy i fett, kokosolje og palmeolje, kakaosmør) påvirker økningen i konsentrasjonen av såkalte. dårlig kolesterol (LDL), og lave nivåer av god kolesterol (HDL) i blodet.

Husk! Av denne grunn, European Food Safety Authority (EFSA) og Institute of Food and Nutrition anbefaler at inntak av transfettsyrer hos voksne var "så lavt som mulig." Derfor, lese og analysere mat etiketter og velge de som ikke inneholder transfett.


Hva er sunt fett?


Det anbefales at det meste av fett i kosten kommer fra fisk, nøtter, vegetabilske oljer, som f.eks. gee rapsolje , olivenolje eller myk margarin, fremstilt på basis av vegetabilske oljer.

Husk! Begrens inntaket av mettet fett, men ne fjerne den helt, fordi tilgangen på energi, hjelper i absorpsjon av enkelte vitaminer, samt delta i bygging av cellemembraner. 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Lett fordøyelig mat

Diett lett å fordøye
Denne dietten er oftest brukt i sykdommer i fordøyelsessystemet, men spiller en viktig rolle også i forebygging av en rekke sykdommer. Lett fordøyelig diett er en enkel modifikasjon av den grunnleggende ernæring. Det er lett fordøyelig, med mindre det er en ekstra indikasjon kosthold bør gi oss den samme totale mengden energi og næringsstoffer som det er i riktig ernæring av friske mennesker.